Ölümcül Zika Virüsü ile İlgili Buluşlar Yeni Bir Felaketi mi Gösteriyor?

Dünyada binlerce kişiyi esir alan Zika virüsü, küresel bir tehdit haline gelmişti. Sivrisinek sokması ile yayılan virüs, cenin ölümlerine bile neden oluyordu. Yeni bir araştırma, hastalık ile beyin hasarı arasında muhtemel bir bağ olduğunu, özellikle hamile kadınlar olmak üzere çok sayıda sivrisinek kaynaklı virüsün başlangıçta düşünülenden çok daha fazla nörolojik hasara neden olabileceğinin kanıtlarını sunuyor.

virüs

virüs

Zika Virüsü Beyin Hastalığına mı Neden Oluyor?

Virüs, daha önce hamile anneler tarafından maruz kalındığında bebeklerde olağandışı küçük kafalara neden olan bir mikrosefali ve sinir sistemine etki eden Guillain Barre sendromuna (GBS) bağlandı. Şimdi bir araştırmaya göre, bilim adamları Zika’nın ADEM (akut dissemine ensefalomiyelit) adlı bir otoimmün sendroma neden olabileceğini söylüyor. Araştırmacılar beyine ve omuriliğe saldıran otoimmün hastalığın multipl skleroza benzediğini söylüyor.

Araştırmacılar Aralık 2014’ten Haziran 2015’e kadar Zika, dang, chikungunya gibi arbovirüslerle ilgili semptomlarla gelen 151 kişiyi izleyerek, Zika ve ADEM arasında potansiyel bir korelâsyon olduğunu fark etti. 15 gün içinde bu hastalardan altısında görülen nörolojik ateş, kas, eklem ağrısı ve kırmızı gözlerle tutarlı semptomlar gösteren otoimmün rahatsızlıkların neden olduğu belirtilerdi. Daha fazla test sonrasında, bu hastalardan altısı otoimmün, dördünde GBS, ikisinde ADEM vardı.

zika

zika

Bu, Zika ile enfekte kişilerin hepsinin bu beyin sorunlarını yaşayacağı anlamına gelmiyor, ancak araştırmalar virüsün beyinde ilişkili olabilecek muhtemel etkilere ışık tutabilir ve Zika ile bu beyin sorunları arasında nedensel bir bağ olup olmadığını araştırmak için daha fazla araştırma yapmak gerekecek.

Yanıtla