Bitki Gelişim Düzenleyiciler

Yetiştirilen bitkilerin her zaman belirli özellikleri sağlıyor olması istenir. Kullanıcıları tüketilen ürünlerin lezzetine, şekline, besleyicilik özelliklerine dikkat ederler ve bunların her zaman üst seviyede olmasını isterler. Yetiştiriciler ise daha yüksek verim almak ve daha iyi düzeyde bir kazanç sağlamak isteyecektir. Bitkilere tüm bu özelliklerin kazandırılması için bitki gelişim düzenleyiciler kullanılmaktadır.

Bitkilerin gelişimleri düzenleyen bu maddeler özel olarak üretilirler ve çeşitli kimyasal maddeler içermektedirler. Bitki gelişim düzenleyicileri kısaca hormon olarak isimlendirilmektedir. Ancak halk arasında hormonlara karşı yanlış bir algı bulunur ve insanlar hormonlu bitkilerin her zaman yapay olduğunu ve faydalı olmadığını düşünürler.

Aslına bakıldığında insan vücudu için zararlı olmayan kimyasal maddeler kullanılarak sebzeler daha iyi bir hale getirilebilir ve herhangi bir kayıp oluşmaz. Bu da her yönden doğru bir hamle olacaktır. Zararlı olmayan hormonların kullanımı son derece doğaldır ve herhangi bir sakıncası yoktur.

Bitki Gelişim Düzenleyici Çeşitleri Nelerdir?

Yetiştirilen sebzelerin ya da meyvelerin sahip olması gereken özellikler çok farklı olabilir. Bu özelliklerin tek bir hormon çeşidi ile sağlanması mümkün olmayacaktır. İhtiyaca uygun olarak farklı hormon çeşitleri farklı düzeylerde kullanılmaktadır. Kullanılan ürünlerin bitkiler üzerindeki etkileri çok farklı olabildiğinde profesyoneller tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Aksi halde hem bitkiler hem de tüketen insanlar zarar görebilir.

Oksinler

  • Bitkinin ışığa yönelimini sağlayarak karanlık kısmın çok daha iyi bir şekilde gelişmesini sağlar.
  • Kök gelişiminin daha iyi bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.
  • Bitki için çok faydalı olmayan yan tomurcukların daha yavaş gelişmesini sağlamaktadır.
  • Bitkide çiçeklerin ve meyvelerin oluşumunu ilerletirler.
  • Meyvelerin bitkiye tutunması çok daha iyi bir şekilde olur.

Giberellinler

  • Hüre bölünmesini arttırarak uzamayı sağlar.
  • Tohum aşamasında uyku halinin bozulmasını ve bu şekilde hızlı çimlenmeyi sağlar.
  • Meyve iriliğini arttıran düzenleyiciler arasında yer alır.

Sitokininler

  • Hem hayvanlarda hem de bitkilerde bulunan bir hormondur.
  • Hücre bölünmesini teşvik ederek bitkilerin çok daha iyi bir şekilde gelişmesini sağlar.
  • Kullanım şekline göre kökün ya da gövdenin daha iyi gelişmesini sağlayabilir.

Etilen

  • Kendi başına ayrı bir grup oluşturan düzenleyicilerdir.
  • Gaz formunda olması ile diğer hormonlardan ayrılır.
  • Olgunlaşmayı ilerletme özelliğine sahiptir ve daha kısa sürede yaprak dökümünü sağlar.
  • Muz ve domates gibi ürünlerin kısa sürede olgunlaşması ve rengini kazanmasında yardımcı bir düzenleyicidir.

Bitki Gelişim Düzenleyiciler Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Bitki gelişim düzenleyicilerin kullanımında yapılan birçok hata bulunur. İnsanlar bu ürünleri kendileri kullanmayı denediklerinde faydadan çok zarar görmeye başlarlar. Kesinlikle bitki gelişim düzenleyiciler amacına uygun bir şekilde kullanılmalıdır. Uygulanma şekli de amacına uygun bir şekilde yapılması gereken maddelerdir.

Düzenleyicilerin ne zaman uygulanacağına çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Eğer doğru dönemlerde uygulanmazlarsa istenen etkileri göstermezler. Ayrıca yanlış zamanda uygulanmaları bitkilerde gelişim bozukluklarına sebep olabilmektedir.

Uygulama yapılmadan önce dozun belirlenmesi ve doza uygun bir şekilde uygulamanın yapılması da çok önemlidir.

Bitki Gelişim Düzenleyicileri Nasıl Uygulanır?

Bitki gelişim düzenleyicilerin her zaman profesyonel kişiler tarafından uygulanması gerekmektedir. Uzun yıllardır tarım sektöründe aktif bir rol alan Ufuk Tarım firması satışın gerçekleştirdiği düzenleyicilerin uygulama aşamasında da yardımcı olmaktadır.

Firmanın sunduğu düzenleyicileri ve bunların uygulanma şekillerini https://www.ufuktarim.com/bitki-gelisim-duzenleyiciler adresinden inceleme şansını elde edebilirsiniz. Sektörün en tecrübeli firmalarından bir tanesi olduğundan endişeniz olmadan bu hizmeti satın almanız mümkün olacaktır.

Leave a Reply