Gökyüzü Neden Mavidir ?

Dünya ışığını güneşten almaktadır. Bu da dünyayı aydınlatır. Güneşten gelen ışınlar atmosfere girmeden önce beyazdır. Bu ışık içerisinde gökkuşağında bulunan tüm renkleri barındırmaktadır. Bu renkler ise farklı dalga boylarına sahip olamktadır. Işıklar dünyaya ulaşmak için boşluktan geçmektedir. Işık ışınları yoğunluğu olmayan bir ortamdan belli bir yoğunluğu olan ve içerisinde gaz bulunan bir ortama geçerken kırılmaktadır. Kırılan ışık tozlara ve gazlara çarparak yayılır. Gökyüzü Neden Mavidir ? sorusunun cevabı bu saçılmadır. Bunun bilimsel adı ise Rayleigh saçılımıdır.

Gökyüzü Neden Mavidir

Nasıl Keşfedildi ?

Gökyüzü Neden Mavidir ? sorusunun cevabı İngiliz fizikçi Rayleigh tarafından cevaplanmıştır. Kısa dalga boyuna sahip ışınlar, uzun dalga boyuna göre çok daha fazla saçılmaktadır. En kısa dalga boylu ışınlar ise mavi ve mordur. Bu renkteki ışınlar atmosterin üst tabakalarında küçük parçacıklara çarpar ve hızlı bir şekilde saçılırlar. Kırmızı ise en yüksek dalga boyuna saip olan ışıktır. Bu nedenle saçılması için büyük parçalara çarpması gerekmektedir. İnsanların gözleri belli dalga boyları arasını algılar bu da 400 nanometre ve 700 nanometre arasında olamktadır. Bu dalga boylarındaki ışınlara ise görünür ışık adı verilmektedir. Dalga boylarının farklı olması dağılma özelliklerini de etkiler. En fazla mavi ve mor saçılır. Bu nedenle de gökyüzü insanlara mavi gözükür. İlk olarak mavi renk saçılmaktadır.

Neden Mor Değil ?

Mavi ve mor az kırılır. Ancak neden gökyüzü mor değildir. Bunun açıklaması ise oldukça basittir. Mor ışınlar güneşten çok az miktarlarda gelir. Bu da gökyüzüne renk verecek kadar yoğun değildir. Bu nedenle gökyüzü mavi bir şekilde gözükmektedir. Tamamen bilimsel olan bu nedenler en temel şekilde açıklama yapmaktadır. Yağmurlu havalardan sonra gökkuşağı olmasının da temel nedenlerinden biri budur. Işık dalgaları kırılarak gökkuşağı oluşturur. Her insan ilk baştan gökyüzünün temel renginin mavi olduğunu düşünür. Ancak gazla renksizdir. Gökyüzü de gazdan oluşur. Bu tamamen bir ışık oyunudur. Güneşten gelen ışınların en düşük dalga boyuna sahip olan yeşil olsaydır gökyüzü yeşil gözükürdü. Mantık hepsinde aynı olmaktadır. Bulutlu ve kapalı olan günlerde mavi gözükmemesinin de bilimsel bir açıklaması vardır. Bulutlar ışığın girişini engellediği için ışınlar kırılamaz. Bu nedenle de mavi rengin oluşması zorlaşmaktadır. Havanın düzelmesinin ardında gökyüzü tekrar mavi rengine dönecektir. Bunlar çok kısa sürelerde olduğu için göz ile anından fark edebilmemiz oldukça zordur.

Yanıtla