Genellikle Hatay ili ve çevresinde oldukça fazla yapılan ve çok sevilen bir yemek olan lübye (libye) yemeği taze fasulye, Ayşe kadın fasulye olarak tarif edilen fasulye yemeklerine benzerlik gösterse de bir takım farklılıkları da bulunmaktadır. Libye sebzesi, fasulye türlerinden şekil olarak farklı görünmektedir. Daha uzun ve ince bir sebze olan libyenin rengi fasulye rengi ile çok benzemektedir fakat bazı libyelerin rengi daha açık olabilmektedir. Rengi daha açık yeşil olan libyeler genellikle taze olmayan ve kuru sebzelerdir. Bu sebzeleri yemek yapmadan önce ayırmanız ve içlerindeki taneleri yemeğe katmanız, yemeğin lezzetini arttıracaktır.
Libye Yemeği İçin Gerekli Malzemeler
Libye yemeği için gerekli malzemeler taze fasulye yemeğinin malzemeleri ile neredeyse aynıdır. 4-5 kişilik libye yemeği için gereken malzemeleri ve gerekli miktarları şu şekilde sıralayabiliriz.
– 1 Kilo libye sebzesi
– 3 veya 4 adet orta boy domates
– 1 adet orta boy sarı veya beyaz kuru soğan
– İsteğe göre 1 adet taze biber
– 1 çay bardağı zeytinyağı
– Tuz
Libye Yemeğinin Yapılışı
Gerekli malzemeleri temin ettikten sonra elimizdeki yemek tarifi ve ölçülere uygun olarak yemek yapmaya başlanır. Öncelikle libyeler taze fasulye ayıklar gibi uçları ve varsa kılçıkları temizlenir. Libyelerde iri taneli olanlar taneleri ayıklanarak sadece taneleri yemeğe katılır. Geri kalan libyeler küçük parçalar halinde doğranır. Yıkama işlemi için bir süzgeç yardımı ile libyeler temizlenir ve suyu süzdürülür. Libyelerin sığacağı boyutta derin bir tencereye öncelikle zeytinyağı konulur. Üzerine ince ve küp küp doğranmış kuru soğan ve isteğe bağlı olarak doğranmış taze biber konulur. Soğanların çabuk ölmesi için üzerine tuz eklenir. Soğanlar hafif kavrulduktan sonra ayıklayıp yıkanmış olan libyeler taneleri ile birlikte tencereye atılır. Kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde 5 dk. aralıklarla libye alt üst edilir, karıştırılır. Çatalla 1 parça alınıp ezilerek pişip pişmediği kontrol edilir. Eğer yeterince eziliyorsa libyelere soyulmuş ve ince kıyılan domatesler eklenebilir. Domatesler eklendikten sonra tekrar tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Yine aralıklarla karıştırılarak kontrollü olarak pişirilir. Domatesler iyice eridiğinde libye pişmiş demektir. Bir çatal yardımı ile kontrol edilerek piştiğinden emin olduğunuz sürede tencere ocaktan alınır.
Libye Yemeğinin Servis Edilişi
Gastronomi şehri Hatay yöresinde bu yemek mutlaka taze acı biber ile servis edilir. Süs biberi de denilen acı biberler libye yemeğinin yanında çok tercih edilmektedir. Hatay ilinde yaşayıp bu yemeği bilmeyen yoktur. Ülkemizde bazı illerde libye sebzesi börülce olarak da adlandırılmaktadır. Deniz börülcesi ile karıştırılmaması için bu sebzenin taze fasulye ile benzerliği ayırt edici bir özellik olmaktadır. Ayrıca libye yemeğinin yanında soğuk yayık ayranı ikram ederek misafirlerinizi veya ailenizi mutlu edebilirsiniz.